רשלנות רפואית - ככה זה מתחיל
החזה הקטן של יהודית תמיד הציק לה. עוד בהיותה נערה תמימה, היא פינטזה על שדיים גדולות וזקופות. היא ידעה שזה מה שמושך בחורים צעירים. טוויגי קראו לה, זה דיכא אותה. רצונה להיות מקובלת בחברה לא עלה יפה. כבר אז, היא נשבעה לעצמה, שביום שיתאפשר לה כלכלית להגדיל את החזה, לא יהיה מה שיעמוד בדרכה למימוש החלום ולחיזוק הביטחון העצמי וטיפוח הנשיות שלה.במקום עבודתה הראשון, כמנהלת חשבונות בחברה ליבוא וייצוא של כלים סניטריים, הבינה יהודית, שהיא לא לבד. אין לה מה להסתיר ולהתבייש. הגדלה או הקטנה של החזה, זה הנושא המדובר ביותר בחברה. התוצאות של אחרות הרשימו אותה. הפתיחות לנושא הייתה קשה עליה בהתחלה, אך בהדרגה גברה ההתעניינות. שאלות רבות נשאלו ונענו עם תשובות משכנעות.
רוצה לדעת מהי רשלנות רפואית? לחץ לקבלת ההגדרה בויקיפדיה: רשלנות רפואית
יהודית אספה המלצות אודות מנתחים והחליטה להפקיד את גופה בידי, קובי, המנתח המומלץ ביותר. נקבעה פגישה בקליניקה. האווירה נינוחה, מקצועית ומחבקת. ליהודית מוצגים גדלים שונים של שתלי סיליקון. היא בוחרת בטוב ביותר לטעמה ולגופה. הרופא והאחיות לא מספרים לה על הסכנות הכרוכות בניתוח. האופטימיות זורמת, אין מה שיפריע לה. הטפסים מוכנים לחתימה. יהודית חותמת מבלי לבדוק את האותיות הקטנות. לאחר מספר שעות בחדר הניתוח ולאחר מכן התאוששות, נשלחת יהודית לביתה, עם הבטחה שהניתוח עבר בהצלחה ללא כל סיבוכים.
איך ניתן לתקן את הנזק אם בכלל? הפגישות הקשות בקליניקה של קובי, לא הרגיעו אותה. מצבה רק החמיר. היא הרגישה שבגדו בה. הנחמדות של יום הניתוח התחלפה בציניות, אדישות ויותר מדי פורמליות.
"מה את רוצה, הזהרנו אותך מסיבוכים אפשריים. חתמת שאת מבינה למה את נכנסת..." הסבירו לה באדיבות אך בתקיפות. יהודית הבינה שנקלעה למבוי סתום. היא זכרה היטב שלא קבלה הסברים מפורטים. החתימו אותה על טפסים רבים, סמוך לכניסתה לחדר הניתוח מבלי שניתנה לה אפשרות לקרוא אותם בעיון ולהבינם.
רשלנות רפואית - אל מי פונים?
הנתבע, כירורג פלסטי בהכשרתו, הציע לתובעת לעבור ניתוח להגדלת חזה. התובעת עברה כבר ארבעה ניתוחים וככל הנראה תאלץ לעבור ניתוח חמישי, בכדי לשפר את מצב שדיה בעקבות הניתוח הראשון. הנתבע טען כי הוא הסביר לתובעת את הסיכונים שבניתוח הגדלת החזה, אולם בית המשפט קבע כי אין די בהסבר בעל פה, וכי חובה היה עליו לרשום סיכונים אלו במפורש בטופס ההסכמה לניתוח, ומשלא עשה כן הרי שיש לקבל את הטענה כי לא ניתנה הסכמה מדעת לטיפול, בהתאם לקבוע בחוק זכויות החולה. בית המשפט פסק לתובעת 385,000 ש"ח בתוספת שכ"ט עו"ד ומע"מ.
ליהודית לא היה מושג לאן היא נכנסת. שאלות רבות הטרידו את מנוחתה וסקרנותה. נעמי, עורכת הדין, פתחה את פגישת העבודה הראשונה, בהסברים עקרוניים על מהות הרשלנות הרפואית, האפשרויות החוקיות להגשת תביעה, הראיות הנדרשות ודרכי הוכחת הנזק, במטרה לזכות בפיצוי הנדרש במסגרת התביעה שתגיש בגין טיפול רפואי רשלני.
ליהודית הוסבר, שרופאים ומוסדות רפואיים נתבעים על ידי מטופלים לא רק בתחום הפלסטי קוסמטי. רשלנות רפואית יכולה להתקיים כתוצאה מאיחור באבחון מחלה או טעות באבחון גידול. קיימת רשלנות של רופא משפחה, רשלנות בלידה או במהלך הריון, טעויות במתן תרופות ובמינון המתאים, מחדלים בניתוחים אשר גורמים לנזק בלתי צפוי ועוד.
כדי שתתקיים עילה לרשלנות רפואית נדרשים שלשה תנאים מוקדמים: הפרת חובת זהירות, גרימת נזק וקשר סיבתי בין הפרת החובה של הרופא לבין הנזק הנגרם למטופל. "לא מבינה את המושגים האלה", התלוננה יהודית. עורכת הדין בחרה להביא דוגמאות להמחשה ולהפשטה, הכיצד רשלנות רפואית יכולה להתבטא במעשה או מחדל בביצוע פעולה רפואית או מסירת מידע שגוי, או בהימנעות מהם.
ראשית, התחילה במקרה הפרטי של יהודית, שעונה על ההגדרה של רשלנות רפואית. עוד דוגמה. אם הרופא לא מסר למטופל מידע כי עליו ליטול את התרופה במינון מסוים, או שקיימת תרופה חלופית וגרם בדיעבד נזק למטופל. יהודית ביקשה עוד דוגמה וקבלה. רופא שטעה באבחנה והמליץ לחולה על ביצוע ניתוח, בעוד שניתן היה להסתפק, בדיאליזה למשך מספר שבועות. ועוד אחת. מנתח עיניים בלייזר שהבטיח לפציינט 100% הצלחה, והותיר אותו עיוור בעין אחת...
לפי הקבוע בחוק, על המטפל לתעד את מהלך הטיפול הרפואי ברשומה רפואית. רשומה רפואית תכלול בין השאר, פרטים מזהים של המטופל והמטפל, מידע רפואי בדבר הטיפול הרפואי שקיבל המטופל, עברו הרפואי כפי שמסר, איבחון מצבו הרפואי הנוכחי והוראות טיפול. תרשומת אישית של המטפל אינה חלק מהרשומה הרפואית.
לעניין הפרת הזכות של החולה, הסבירה עורכת הדין, שעצם ההפרה, הוכרה בפסיקה כעילת תביעה עצמאית המקנה לנפגע זכות לתביעת פיצויים מהמטפל שהפר את החובה. אם המטופל לא קיבל מידע מהותי אודות הטיפול והוא סובל מנזק תוצאתי, קמה לו עילת תביעה.
רשלנות רפואית - הערכת נזק וגובה פיצוי
לעניין הערכת הסיכויים והסיכונים, באשר לעמדת בית המשפט במקרה של יהודית, הוסבר לה שבית המשפט בוחן את החלטות הרופא הנתבע, על בסיס ידע רפואי עדכני, שהיה ברשותו בעת הטיפול בפועל בחולה ולא לפי הידע שנצבר, לאחר קרות האירוע הרשלני לכאורה, הנדון בפני בית המשפט.
שהרי כל רופא, להבנת בית המשפט, עלול לעסוק יותר בהגנה על עצמו מפני תביעות, מאשר להשקיע את מרצו ויכולתו המקצועית במתן טיפול מתקדם וחדשני. לפיכך בוחן בית המשפט את קיום חובת הזהירות לאור נורמות התנהגות הנדרשות מרופא סביר, תוך התחשבות בתפקידו ובחובותיו של הרופא כלפי החולה.
עלויות ניהול תביעה ברשלנות רפואית הן גבוהות. להבדיל מתביעה על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, שבו ממנה בית המשפט מומחה רפואי להערכת נזקיו של התובע, תביעת רשלנות רפואית מתבררת על פי פקודת הנזיקין, ואז חייב התובע/ת לצרף לכתב התביעה חוות דעת להוכחת טענותיו. עלות חוות דעת משתנה ממקרה למקרה, מתחום לתחום ומרופא לרופא.
אם התביעה נדחית או נמחקת חייב התובע בהוצאת האגרה, העומדת על 2.5% מסכום התביעה שמשתנה כאמור לפי בית המשפט (שלום / מחוזי). אם הצדדים לדיון הסכימו להליך גישור, עליהם לשאת בהוצאות ושכ"ט המגשר. אם התיק הסתיים בפשרה ע"פ הצעת המגשר, הצדדים פטורים מאגרה.
בתביעות נזיקין מקובל להתנות את תשלום שכר טרחת עו"ד בתוצאות התביעה. אם התביעה נדחית לא מקבל עורך הדין שכר טרחה עבור הטיפול, אלא אם הוסכם בין הצדדים אחרת. אם התביעה מתקבלת, זכאי עורך הדין לשכ"ט בשיעור של 15% עד 22%. שכר הטרחה עולה ככל שהיקף העבודה גדל בהתאמה עד לסיום ההליך. להבדיל מתאונות דרכים, אין הגבלה בדין על סכום שכר הטרחה המקסימאלי אותו רשאי עורך הדין המטפל בתביעת רשלנות רפואית, לגבות מן הלקוח.
איך מגישים תביעת רשלנות רפואית?
על פי חוק זכויות החולה, סירוב להמציא את התיעוד הרפואי למטופל מהווה עבירה פלילית ועלולה לפעול כנגד המוסד הרפואי בתביעה אזרחית.
לאחר שיתקבל החומר הרפואי, הוא יבדק על ידי עורכת הדין, כדי לברר אם העובדות בתיק רפואי תואמות את התיאור העובדתי שמסרה לה יהודית ואם יש סתירות בין הממצאים בתיק הרפואי לגרסתה.
בשלב הבא עורכת הדין תברר את הסוגיה החשובה מכל, האם יש בכלל עילה לתביעת רשלנות רפואית. זאת תעשה, על ידי הפניית החומר הרפואי לידי רופא מומחה, שילמד את החומר ויגבש את חוות דעתו. במקרה של יהודית, נמצאה העילה הראויה.
אם התביעה לא תוגש תוך 7 שנים, תחול עליה התיישנות. כך בתביעה הספציפית של יהודית. ההתיישנות אצל קטינים מתחילה, להיספר משעה שהקטין הפך לבגיר. בתביעה לנזק מלידה, זכאי התובע להגיש תביעתו עד גיל 25.
אותו דין חל על חסויים וחולי נפש, לגביהם נקבע בחוק שמרוץ ההתיישנות מתחיל מרגע שאינם חסויים ו/או חולי נפש.
שיעור הנזק וגובה פיצויים לנפגעי רשלנות רפואית
לגובה הפיצוי בתביעות רשלנות רפואית יש קשר ישיר עם שיעור הנזק. שיעור הנזק נקבע על פי אחוזי הנכות אותם מעריכים המומחים הרפואיים השונים. הנכות יכולה להיות נכות רפואית שיש או אין לה השפעה על כושר התפקוד וההשתכרות של הנפגע. שיעור הפיצויים נקבע, לפי הראיות שמביא התובע להוכחת נזקיו בהתאם לנכותו על פי ראשי הנזק השונים כגון: הפסד השתכרות לעבר, הפסד כושר השתכרות בעתיד, עזרה וסיעוד צד שלישי בעבר ובעתיד, הפסדי פנסיה ותנאים סוציאליים, ניידות, דיור, הוצאות רפואיות וכן הפסד נזק לא ממוני - דהיינו הכאב והסבל שנגרם לנפגע מהאירוע הרשלני עליו תובעים.
הוסבר לתובעת, שהנתבעת תבדוק את טענותיה ועשויה להפעיל חוקרים פרטיים, שיחקרו אודותיה באופן סמוי בכדי לברר את אמיתות תלונתה. וכך היה. המשרד שלנו קבל את התיק לטיפולו. למדנו את התביעה ואת תיאור הנזק כעולה מכתב התביעה.
התובעת התלוננה בין השאר, שעובר לאירוע, נהגה לשחות בים בחורף ובקיץ עם ביקיני שהחמיא לגופה. כיום אינה מסוגלת לעשות כן. אם פעם הלכה עם מחשופים נדיבים היום אינה מרשה לעצמה לעשות כן. הבעל שהיה נלהב משדיה, התקרר ולא נמשך אליה יותר. חיי הנישואין שלה עלו על שרטון. תוכניותיה לדגמן בגדי ים ירדו לטמיון. על כל הנזקים הללו ביקשה פיצוי של 3 מליון שקלים.
איציק מצליח 18/05/2010 11:00
רפואה חמורה 28/10/2009 23:24
דוקטור רחמנינוב 07/07/2007 13:33
מוחמד גולדשטיין 06/06/2007 10:06
תולעת אתרים 04/06/2007 20:46
עדנה 06/03/2007 19:23